
سلامت پیشه ماست
28 آذر/ 0 نظر/ 299 بازدید/
منظور از فشارخون فشاری است که به دیواره رگهای شما وارد میشود تا خون بتواند درون آنها جریان پیدا کند. فشارخون شما به طور معمول در طول روز افزایش و کاهش مییابد.
گاهی به دلایل مختلف ممکن است این فشار به شکل دائمی از میزان نرمال آن بالاتر شود و موجب بروز مشکلات مختلفی شود. در این مطلب ابتدا میبینم که فشار خون بالا چند است و سپس به بررسی علائم فشار خون بالا و درمان فشارخون بالا میپردازیم.
پیش از هر چیز بهتر است ببینیم اصلاً اعدادی که در اندازهگیری فشارخون گزارش میشوند چه معنی دارند. فشارخون با دو عدد اندازهگیری میشود:
فشارخون نرمال کمتر از ۱۲۰ (فشار سیستولیک) روی ۸۰ (فشار دیاستولیک) است. اگر فشار سیستولیک بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیمتر جیوه باشد و فشار دیاستولیک کمتر از ۸۰ باشد به آن فشارخون افزایشیافته گفته میشود. سایر مقادیر بیشتر از این بهعنوان پرفشاری خون در نظر گرفته میشوند؛ بنابراین پاسخ این سؤال که فشارخون بالا چند است میشود، فشار سیستولیک بالای ۱۳۰ و دیاستولیک بالای ۸۰.
اغلب اوقات بهجای پرفشاری خون یا فشارخون بالا، از همان لفظ فشارخون استفاده میشود. فشارخون شما در طول روز بر اساس فعالیتهای شما تغییر میکند. میزان فشارخون اگر به طور مداوم بالاتر از حد طبیعی باشد، بهعنوان پرفشاری خون در نظر گرفته میشود و باید درمان شود.
هر چه سطح فشارخون شما بالاتر باشد، خطر ابتلا به سایر مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی، حمله قلبی و سکته بیشتر است.
تیم مراقبتهای بهداشتی شما میتواند با بررسی سطح فشارخون سیستولیک و دیاستولیک شما و مقایسه آنها با سطوح موجود در دستورالعملهای خاص، فشارخون بالا را تشخیص داده و تصمیمات درمانی را اتخاذ کند.
فشارخون بالا اغلب اوقات هیچ علامتی ندارد و اغلب افراد مبتلا تا مدتها متوجه بیماریشان نمیشوند. فشارخون بالا به شکل مستقیم و اولیه معمولاً هیچ علامتی ندارد. رگها و خون در سرتاسر بدن وجود دارند، هرگاه پرفشاری خون ادامه پیدا کند، با آسیبی که در این رگها ایجاد میشود، ممکن است علائم متنوعی ایجاد شود.
در حقیقت علایم فشار بالا ناشی از تغییرات و آسیبهایی هست که این فشار بالا به رگها و ارگانهای بدن وارد میکند. در صورت عدم درمان، علائم فشار خون بالا میتواند یک یا چند مورد از موارد زیر را شامل شود:
گاهی نیز به دلایل مختلفی ممکن است بهیکباره فشارخون بیش از حد بالا برود که تحت عنوان بحران فشارخون شد شناخته میشود و در فشارهای بالای ۱۸۰ و روی ۱۱۰ میلیمتر جیوه ایجاد میشود. در این حالت چون فشارخون به یکباره بالا رفته است و عروق با این افزایش فشار سازگاری ندارند ممکن است علایم فشار بالای مختلفی ایجاد شود از جمله:
در این حالت پایین آوردن فشار خون بالا فوری ضرورت مییابد.
فشارخون بالا معمولاً باگذشت زمان ایجاد میشود چرا که عواملی که معمولاً باعث ایجاد فشارخون میشوند به زمان کافی نیاز دارند تا فشارخون را تحتتأثیر قرار دهند. برای مثال انتخاب شیوه زندگی ناسالم، مانند عدم فعالیت بدنی کافی و منظم یکی از دلایل اصلی فشارخون بالا است. برخی شرایط سلامتی مانند دیابت و چاقی نیز میتوانند خطر ابتلا به فشارخون بالا را افزایش دهند. فشارخون بالا در دوران بارداری نیز ممکن است رخ دهد.
یک علت دیگر فشارخون تنگی شریان کلیوی است. کلیهها نقش مهمی در تنظیم فشارخون بر عهده دارند. هنگامی که به هر دلیلی شریان کلیوی تنگ شود، چون مانند زمان افت فشارخون، خون کمتری به کلیه میرسد، کلیهها شروع به ترشح هورمونهایی میکنند که فشارخون را افزایش میدهد.
تغییر سبک زندگی میتواند به کنترل، مدیریت و درمان فشار خون بالا کمک کند. ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما ممکن است به شما توصیه کند که تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید، از جمله:
گاهی اوقات تغییر سبک زندگی برای درمان فشارخون بالا کافی نیست. در این شرایط ممکن است پزشک شما برای درمان فشارخون بالا شما دارو تجویز کند.
نوع دارویی که برای درمان فشارخون بالا استفاده میشود، بهسلامت کلی شما و میزان فشارخون شما بستگی دارد. مصرف همزمان دو یا چند داروی فشارخون اغلب بهتر از یک دارو عمل میکنند. ممکن است مدتی طول بکشد تا دارو یا ترکیبی از داروهایی را پیدا کنید که برای درمان فشارخون بالا در شما بهترین نتیجه را دارد.
رایجترین داروهای مورداستفاده برای درمان فشارخون بالا عبارتاند از:
در مطلب قرص فشار خون به بررسی کامل داروهای مورد استفاده در درمان فشار خون بالا پرداختهایم.
اگر در حین درمان شرایط زیر وجود داشته باشد، گفته میشود فرد به فشارخون مقاوم مبتلا است:
داشتن فشارخون مقاوم به این معنی نیست که فشارخون شما هرگز پایین نمیآید. اگر پزشکتان بتواند علت بالابودن فشارخونتان را پیدا کند میتوان یک برنامه درمانی مؤثرتر ایجاد کرد.
در مطلب درمان خانگی فشار خون بالا میتوانید با سایر راههای درمانی فشار خون آشنا شوید.
منبع
https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/diagnosis-treatment/drc-20373417
سؤالات متداول در مورد فشارخون بالا