
سلامت پیشه ماست
13 مهر/ 0 نظر/ 557 بازدید/
ویروس hpv یکی از شایعترین ویروسها در میان انسانهاست و به دلیل اینکه بعضی از سویههای آن میتوانند باعث ایجاد سرطان شوند، بسیار موردبحث و توجه قرار گرفته است. در این مطلب ابتدا میبینم که hpv چیست سپس به بررسی موضوعات مهم پیرامون این ویروس خواهیم پرداخت.
شاید این روزها نام ویروس اچ پی وی را زیاد شنیده باشید، اما دقیقاً ندانید که hpv چیست. ویروس hpv یا human papilloma virus (ویروس پاپیلومای انسانی)، یک عفونت ویروسی است که از طریق تماس پوست به پوست بین افراد منتقل میشود. بیش از 100 نوع از ویروس اچ پي وي وجود دارد که بیش از 40 نوع آن از طریق تماس جنسی منتقل میشود و میتواند اندام تناسلی، دهان یا گلو شما را تحتتأثیر قرار دهد.
باتوجهبه گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، ویروس hpv شایعترین عفونت مقاربتی (STI) است.
این ویروس آنقدر رایج است که اکثر افراد فعال از نظر جنسی، حتی اگر شرکای جنسی کمی داشته باشند، در برخی مواقع به انواع مختلفی از آن مبتلا میشوند.
با اینکه hpv یک ویروس شایع است؛ اما اغلب انواع آن توسط سیستم ایمنی مغلوب میشود و مشکلی برای سلامتی ایجاد نمیکند. اما اینکه اهمیت ویروس hpv چیست که باعث شده است این روزها آنقدر بر سر زبانها بیفتد این است که بعضی از انواع آنکه شایع هم هستند، میتوانند زگیل تناسلی ایجاد کنند یا اینکه حتی باعث سرطان دهانه رحم، مقعد و گلو شوند.
همانطور که گفتیم ویروس اچ پی وی از طریق تماس پوست به پوست منتقل میشود. بیشتر افراد از طریق تماس مستقیم جنسی ازجمله رابطه جنسی واژینال، مقعدی و دهانی به بیماری HPV تناسلی مبتلا میشوند.
ازآنجاییکه بیماری HPV یک عفونت پوستی است، برای انتقال حتماً نیاز به مقاربت نیست. یعنی بدون نزدیکی جنسی نیز منتقل میشود.
بسیاری از افراد مبتلا به بیماری HPV هستند و اطلاعی ندارند، چراکه بسیاری از واریانتهای آن علائمی ایجاد نمیکنند یا حتی واریانتهای خطرناک نیز در بعضی افراد هیچ علامتی ندارند؛ بنابراین بهراحتی به شریک جنسی منتقل میشوند. کلید شیوع بالای این ویروس نیز همین موضوع است.
در موارد نادر، مادر مبتلا به بیماری HPV میتواند ویروس را در حین زایمان به نوزاد خود منتقل کند. هنگامیکه این اتفاق میافتد، کودک ممکن است به وضعیتی به نام پاپیلوماتوز تنفسی مکرر مبتلا شود که در آن زگیلهای مرتبط با ویروس HPV در داخل گلو یا راههای هوایی او ایجاد میشود.
در بیشتر موارد، ویروس اچ پي وي هیچ علامت قابلتوجه یا مشکلی در سلامتی ایجاد نمیکند. در واقع، طبق گفته CDC، 90 درصد از عفونتهای ویروس HPV خودبهخود در عرض دو سال از بین میروند. با این حال، از آنجایی که ویروس در طول این مدت هنوز در بدن فرد وجود دارد، ممکن است ناآگاهانه آن را منتقل کند.
هنگامیکه سیستم ایمنی نتواند ویروس را از بین ببرد یا تماسهای مکرر با سویههای خطرناک این ویروس وجود داشته باشد، این ویروس میتواند زگیل تناسلی و زگیل در گلو (معروف به پاپیلوماتوز تنفسی مکرر) ایجاد کند. این زگیلها در ناحیه تناسلی و مقعد ایجاد میشوند و بسیار نیز به درمانهای موضعی مقاوماند.
ویروس اچ پی وی همچنین میتواند باعث سرطان دهانه رحم و سایر سرطانهای اندام تناسلی، سر، گردن و گلو شود.
سرطانهای ناشی از HPV اغلب تا زمانی که سرطان در مراحل بعدی رشد قرار نگیرد، علائمی را نشان نمیدهند. غربالگریهای منظم میتواند به تشخیص زودتر مشکلات بهداشتی مرتبط با ویروس HPV کمک کند.
باید به این نکته توجه داشت که داشتن زگیل تناسلی ناشی از ویروس اچ پی وی، لزوماً به معنای ابتلا به سرطان نیست؛ بلکه سرطانهای یاد شده تنها در افراد معدودی ایجاد میشوند.
بسیاری از مردانی که به بیماری اچ پي وي مبتلا میشوند، هیچ علامتی ندارند، اما تعداد کمی از آنها به زگیل تناسلی مبتلا میشوند. در صورت مشاهده هرگونه برآمدگی یا ضایعات غیرعادی در آلت تناسلی، کیسه بیضه یا مقعد حتماً به پزشک مراجعه کنید.
برخی از گونههای HPV میتوانند باعث سرطان آلت تناسلی، مقعد و گلو در مردان شوند. برخی از مردان ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطانهای مرتبط با HPV باشند، ازجمله مردانی که رابطه جنسی مقعدی دارند و مردانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
شیوع این ویروس برای زنان نگرانکنندهتر است، چرا که این ویروس در زنان خطرات بیشتری به همراه دارد. تخمین زده میشود که 80 درصد از زنان در طول زندگی خود حداقل به یک نوع از ویروس اچ پي وي مبتلا میشوند. بسیاری از زنان مبتلا به بیماری اچ پی وی هیچ علامتی ندارند و عفونت بدون ایجاد هیچ مشکلی از بین میرود.
برخی از زنان ممکن است متوجه شوند که زگیل تناسلی دارند که این زگیل میتواند در داخل واژن، داخل یا اطراف مقعد و روی دهانه رحم یا فرج ظاهر شود.
به یاد داشته باشید؛ در صورت مشاهده هرگونه برآمدگی یا رشد غیرقابلتوضیح در ناحیه تناسلی خود یا اطراف آن، به پزشک مراجعه کنید.
برخی از گونههای ویروس HPV میتوانند باعث سرطان دهانه رحم یا سرطانهای واژن، مقعد یا گلو شوند. غربالگری منظم میتواند به تشخیص تغییرات مرتبط با سرطان دهانه رحم در زنان کمک کند. علاوه بر این، آزمایشهای DNA روی سلولهای دهانه رحم میتوانند سویههای HPV مرتبط با سرطانهای تناسلی را شناسایی کند.
اکثر موارد ویروس اچ پی وی خودبهخود به کمک سیستم ایمنی از بین میروند، بنابراین هیچ درمانی برای خود عفونت وجود ندارد. در عوض، پزشک احتمالاً میخواهد شما را برای آزمایش مجدد در یک سال بخواهد تا ببیند آیا ویروس از بدن شما پاکسازیشده است یا اینکه تغییرات سلولی خطرآفرین ایجاد شدهاند یا خیر.
زگیل تناسلی را میتوان با بعضی داروهای موضعی مانند پمادها، سوزاندن با جریان الکتریکی یا انجماد با نیتروژن مایع درمان کرد. امروزه راههای جدیدتری مانند استفاده از لیزر نیز وجود دارند که افراد مبتلا میتوانند از آن برای رهایی از زگیلها استفاده کنند. باید توجه داشت که خلاص شدن از شر زگیلهای فیزیکی، خود ویروس را درمان نمیکند و این ویروس در بدن وجود دارد و زگیلها ممکن است برگردند.
سلولهای پیش سرطانی که در اثر ویروس hpv ایجاد شدهاند، ممکن است از طریق یک روش کوتاه که در مطب پزشک انجام میشود، برداشته شوند. سرطانهایی که از ویروس اچ پي وي ایجاد میشوند، ممکن است با روشهایی مانند شیمیدرمانی، پرتودرمانی یا جراحی درمان شوند. گاهی اوقات ممکن است از چندین روش برای تکمیل درمان استفاده شود.
در حال حاضر هیچ درمان طبیعی برای عفونت HPV وجود ندارد و تنها میتوان با تزریق واکسن گارداسیل از ابتلا به سویههای سرطانزا پیشگیری کرد.
اگر در مورد ویروس اچ پی وی سؤالی دارید میتوانید سؤال خود را در قسمت نظرات مطرح کنید تا پزشکان سایت سیب به سؤال شما پاسخ دهند.
منبع
https://www.healthline.com/health/human-papillomavirus-infection
سؤالات متداول در مورد بیماری hpv