
سلامت پیشه ماست
16 آبان/ 0 نظر/ 200 بازدید/
ویروس آنفلوانزا یکی از شایعترین ویروسهایی است که سالانه افراد زیادی را در سراسر دنیا به بیماری مبتلا میکند و علاوه بر ایجاد عوارض مختلف حتی میتواند باعث مرگ این افراد بشود. واکسیناسیون یکی از راههای موثر برای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا است.
در این مطلب عوارض واکسن آنفولانزا را بررسی میکنیم و به شما خواهیم گفت که با چه میزان اطمینانی میتوانید واکسن آنفولانزا را دریافت کنید. پیشتر عوارض واکسن آنفولانزا در کودکان را بررسی کردهایم که میتوانید مطالعه کنید.
واکسنهای آنفولانزا، سابقه ایمنی خوبی دارند. صدها میلیون آمریکایی در طول 50 سال گذشته واکسن آنفولانزا را با خیال راحت دریافت کردهاند و تحقیقات گستردهای در حمایت از ایمنی واکسن آنفولانزا انجام شده است.
واکسن آنفولانزا اولین و بهترین راه برای کاهش احتمال ابتلا به آنفولانزا و سرایت آن به دیگران است. CDC توصیه میکند که همه افراد 6 ماهه و بالاتر هر سال واکسن آنفولانزا دریافت کنند.
خیر، واکسن آنفولانزا نمیتواند باعث آنفولانزا و یا علائم آنفولانزا شود. واکسنها یا حاوی ویروس غیرفعال هستند، به این معنی که ویروسها دیگر عفونی نیستند، یا از ذراتی ساخته شدهاند که برای سیستم ایمنی بدن شما شبیه ویروس آنفولانزا باشد. واکسن اسپری بینی آنفولانزا حاوی یک ویروس زنده است، در این نوع واکسن ویروسها به گونهای تغییر میکنند که نمیتوانند موجب ابتلای شما به بیماری ویروس آنفلوانزا شوند.
در هر کدام از این دو حالت به شکل کنترل شدهای بدن به آن واکنش میدهد و یک ایمنی نسبت به ویروس اصلی ایجاد میشود. بعد از آن اگر با ویروس مواجه شوید، سیستم ایمنی چون آماده است به خوبی به ویروس واکنش میدهد و آنرا از بین میبرد. واکسن یک درمان آنفولانزا نیست بلکه برای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا یا پیشگیری از ابتلا به بیماری شدید ناشی از آنفولانزا استفاده میشود.
مانند هر محصول و فرآورده پزشکی دیگر، واکسنها میتوانند عوارض جانبی ایجاد کنند. عوارض واکسن آنفولانزا معمولاً خفیف هستند و در طول چند روز خودبهخود از بین میروند. عوارض واکسن آنفولانزا عبارتند از:
واکسن آنفولانزا، مانند سایر تزریقات، گاهی اوقات میتواند باعث غش شود.
برخی مطالعات ارتباط کوچک احتمالی واکسن آنفولانزای تزریقی با سندرم گیلن باره (GBS) را پیدا کردهاند. به طور کلی، این مطالعات خطر GBS پس از واکسیناسیون را کمتر از 1 یا 2 مورد GBS در هر یک میلیون نفر واکسینهشده، تخمین زدند. مطالعات دیگر هیچ ارتباطی پیدا نکردهاند. GBS نیز به ندرت پس از بیماری آنفولانزا رخ میدهد. اگرچه GBS به دنبال بیماری آنفولانزا نادر است، GBS پس از بیماری آنفولانزا شایعتر از واکسیناسیون آنفولانزا است. یعنی احتمال اینکه یک نفر بعد از ابتلا به آنفولانزا به سندرم گیلن باره مبتلا شود بیشتر از این است که یک نفر بعد از دریافت واکسن آنفولانزا به سندرم گیلن باره مبتلا شود. GBS با واکسن اسپری بینی مرتبط نبوده است.
با تزریق هر واکسنی، به دنبال شرایط غیرعادی مانند تب بالا، تغییرات رفتاری یا علائم واکنش آلرژیک شدید پس از واکسیناسیون باید به دنبال دریافت مراقبتهای پزشکی لازم باشید.
علائم یک واکنش آلرژیک شدید میتواند شامل موارد زیر باشد:
واکنشهای آلرژیک تهدیدکننده زندگی پس از تزریق واکسن آنفولانزا نادر است و این مورد از عوارض واکسن آنفولانزا در افراد بسیار کمی رخ میدهد. این علائم به احتمالزیاد در بازه زمانی چند دقیقه تا چند ساعت پس از تزریق واکسن رخ میدهند بنابراین توصیه میشود تا مدتی در محل تزریق واکسن باقی بمانید تا در صورت بروز هر گونه واکنش، مراقبتهای لازم را دریافت کنید.
اگر فکر میکنید که به یک واکنش آلرژیک شدید یا اورژانس دیگری مبتلا شدید که نمیتوانید منتظر بمانید، با اورژانس تماس بگیرید و به نزدیکترین بیمارستان بروید. در غیر این صورت با پزشک خود تماس بگیرید.
پس از آن، واکنش باید به سیستم گزارش رویداد نامطلوب واکسن (VAERS) گزارش شود. پزشک شما ممکن است این گزارش را ارسال کند، یا میتوانید خودتان آن را از طریق وبسایت VAERS انجام دهید.
بعضی افراد به دلایلی نباید واکسن آنفولانزا بزنند چرا که عوارض واکسن آنفولانزا در آنها جدیتر خواهد بود و ممکن است زندگی آنها تهدید شود.
CDC توصیه میکند همه افراد 6 ماهه و بالاتر باید واکسن آنفولانزای سالانه را با استثنائات نادر دریافت کنند. افرادی که نمیتوانند واکسن آنفولانزا دریافت کنند عبارتند از:
افراد اگر شرایط زیر را دارند باید قبل از تزریق واکسن آنفولانزا با پزشک خود صحبت کنند:
چندین واکسن آنفولانزا موجود است و همه واکسنهای آنفولانزا را نمیتوان به افراد در هر سنی داد. اگر سوالی در مورد اینکه کدام گزینه برای شما و خانواده شما بهترین انتخاب است، با پزشک خود صحبت کنید.
زنان باردار نیز برای محافظت از خود و نوزادان در حال رشد خود باید واکسن آنفولانزا دریافت کنند. عوارض واکسن آنفولانزا در زنان باردار نیز مانند سایر افراد است.
CDC و سازمان غذا و دارو (FDA) ایمنی واکسنهای تایید شده برای استفاده در ایالاتمتحده را از نزدیک نظارت میکنند. CDC از دو سیستم اصلی برای نظارت بر ایمنی واکسن آنفولانزا استفاده میکند:
افراد مبتلا به آلرژی با تخممرغ میتوانند هر واکسن آنفولانزا (IIV4، RIV4، ccIIV4، یا LAIV4) مجاز و توصیهشده برای سن خود را دریافت کنند. افرادی که سابقه حساسیت شدید به تخممرغ دارند (کسانی که پس از قرارگرفتن در معرض تخم مرغ علائمی غیر از کهیر داشتهاند) باید در یک محیط پزشکی تحت نظارت یک ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی که قادر به تشخیص و مدیریت واکنشهای آلرژیک شدید است، واکسینه شوند. دو گزینه واکسن آنفولانزای کاملاً بدون تخممرغ موجود است:
منبع
https://www.cdc.gov/flu/prevent/general.htm
سوالات متداول در مورد عوارض واکسن انفولانزا